Danewids Ingenjörsbyrå grundades 1969 av Per Danewid. Från början stod ritborden i Limhamn i de södra utkanterna av Malmö. Lite senare gick flyttlasset in mot stadskärnan och numera blickar vi ut över havet och hamnen.

De första åren handlade verksamheten inte bara om byggnadskonstruktion, utan även om besiktningar och byggnadsjuridik. Då visste vi inte att vi drygt 50 år senare skulle spela en nyckelroll i Malmös mångåriga förvandling från varvsstad till kunskapsstad.

Danewids är en helt oavhängig och självständig byrå för rådgivande ingenjörer. Beställarens intresse bevakas engagerat av oss, med god kunskap om våra styrande regelverk. Som opartisk rådgivare kan vi med vår expertis även vara delaktig i utredningar och tvistemål. Vårt nätverk av experter inom intilliggande kompetenser på fristående firmor samt på de tekniska högskolorna kan vid behov stärka vår rådgivning för beställarens speciella behov.

Danewids har lång och praktisk erfarenhet av byggnadskonstruktion och jobbar med allt från bostäder, kontor och parkeringshus till kyrkor, skolor och konstbyggnader. Idag samarbetar vi nära med både arkitekter och byggentreprenörer i regionen och i vårt CV finns ett flertal välkända byggnader i de expansiva delarna av Malmö – bland mycket annat. Bland projekt att omnämna med extra stolthet märks den totala restaureringen, om- och tillbyggnaden av Malmö Centralstation som Danewids arbetat kontinuerligt under de senaste 10 åren.

Bland de många uppdrag vi har inom byggnadsvård av kulturbyggnader, såsom kyrkor och slott, kan från senare tid framhävas ett par större objekt som Eslövs kyrka, Östra Sönnarslövs kyrka samt Vrams Gunnarstorps slott.

Genom åren har vi byggt upp ett nära samarbete med många landskapsarkitekter, som har tagit del av vår expertis inom betong-, stål- och träkonstruktion. Projekt att nämna är Stora Torget i Visby, nya lekplatsen i Hoglands Park, Karlskrona samt torgplatsen utanför södra nedgången vid Triangels station, Malmö.

 

Vid Pers bortgång 2003 tog sonen Robert över rodret och vid årsskiftet 2020-2021 var det dags att lämna vidare. Numera är det Johan Hellqvist, Mikael Gullberg och Andreas Lindqvist som driver Danewids Ingenjörsbyrå.